Despre depresie și tratamentul non-invaziv prin TMS Stimulare Magnetică Transcranială

Depresia, este acea stare sufletească de tristețe (conform dicționarului explicativ al limbii române – DEX). Aceasta are tratamente invazive prin metode medicamentoase care au efecte adverse diferite, dar și non-invazive, prin tratamentele TMS, sau altfel spus Transcranial Magnetic Stimulation (în romană stimulare magnetică transcranială).

Metoda prin care corpul uman este conectat la mediul înconjurător se face prin rețelele neuronale ce transmit impulsuri, atat de sus în jos, cât și de jos în sus, impulsuri care sunt conectate la sistemul nervos central și implicit la creier. Lucruri bine cunoscute de cercetători (și nu doar de cei britanici). Aceasta metoda de tratare a depresiei este bazată pe mai multe dovezi științifice care sunt aprobate și utilizate în țările puternic dezvoltate (precum SUA, Canada,Australia, Olanda, etc). Stimularea electrică a creierului este făcută prin curenți direcți, fie prin stimularea electromagnetică, care determina formarea de curenți electrici.

Rezultatele, care spun că trebuie sa fim sinceri cu noi înșine, se văd de la a cincea ședință, dar se poate mări la cea de-a zecea, dar pot merge până la un număr mai mare pentru persoanele care suferă de depresie severă. Se poate observa cum persoanele care au probleme cu memorarea unor detalii sau unor informații, se pot concentra mai bine și pot să-și simtă mintea „mai limpede”, sau cum o persoana care suferă de depresie ușoară, are mai puține gânduri negative și se poate concentra mai bine asupra lucrurilor zilnice.

TMS (Transcranial Magnetic Stimulation – Stimulare Magnetică Transcranială) a fost pentru prima dată recomandat pentru tratarea depresie în 2008, iar până în prezent a fost în centrul atenției a numeroaselor studii, crescând semnificativ numărul furnizorilor de TMS. Ulterior, acest tip de tratament a fost recomandat și în cazul tratării durerii neuropate și a OCD-ului (obsesiei compulsive disorder – în limba română, boală obsesiv-compulsivă).

Inițial s-a presupus că în tratarea depresiei, efectele sunt determinate de modularea activității rețelei neuronale implicate în fiziopatologia depresiei, însă, în cele din urmă, s-a ajuns la concluzia ca TMS poate avea în plus și efecte asupra sistemului de neurotransmițători. Stimularea magnetică transcraniană poate avea o implicație intensă asupra neurotransmițătorilor eliberate de celulele nervoase sau cele neurosecretorii.

Practic, apariția riscului ca procedură să dea greș este infimă, asta deoarece ghidarea milimetrică a curentului electric ce provoacă stimularea sau inhibarea anumitelor arii motorii este implicată într-o anumită funcție. Rezultatele apar în funcție de gravitatea stării de depresie din care facem parte, dar ele tind către mai puține gânduri negative și asupra concentrării mai bune a activității zilnice.

Nu doar depresia este una din afecțiunile psihologice care poate fi tratate prin această metodă terapeutică, dar și stresul post-traumatic, care apare, așa cum menționează și numele, în urma unui eveniment care produce traume vizibile asupra psihicului, care pot porni atât de la lovituri sau răni fizice, cât și de la abuzuri psihice și verbale.

Clinica noastră, Dr. Dan Constantin, vă oferă servicii de cea mai înaltă calitate, astfel, tratarea depresiei prin acest tip de metodă, este fără durere și non-invaziv. Alege mereu experții în domeniu și nu lăsa problemele de sănătate, netratate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>